بسیاری از بيماريهاي ژنتيكي كودكان نتیجه ازدواجهاي فاميلي است
از آنجا كه ازدواجهاي فاميلي مهمترينعامل معلوليت و بيماري كودكان كشورما ميباشد و ساليانه صدها هزار كودكمعصوم و بيگناه قرباني اين ازدواجهاميشوند
ظاهر سالم نوزاد نشانه سلامت كامل او نيست. بيماريهاي پي.كي.يو، كم كاري مادرزادي تيروئيد و فاويسم از جمله بيماريهايي است كه در نخستين روزهاي تولد به آساني تشخيص داده ميشوند. با تشخيص و درمان به موقع اين بيماريها ميتوان از عقب ماندگي ذهني و آسيب جدي كودك، بستري شدن در بيمارستان، صرف هزينه زياد و ساير مشكلات احتمالي پيشگيري كنيد. برای این امر نیاز است که حتماً یک پزشک متخصص از همان موقع تولد برای فرزند خود داشته باشید.
هرچه ابتلا به پي.كي.يو ديرتر تشخيص داده شود، عقب ماندگي ذهني شديدتر خواهد شد. با تشخيص به موقع ابتلا به پي.كي.يو و آغاز مصرف شير و غذاي مخصوص زير نظر متخصص و كارشناس تغذيه، ميتوان از افزايش عوارض بيماري پيشگيري كرد. بهره هوشي كودك مبتلا به پي.كي.يو پس از درمان طبيعي خواهد بود.
كم كاري مادرزادي تيروئيد
كم كاري مادرزادي تيروئيد (هيپوتيروئيسم)، بيماري ارثي و مادرزادي است كه مهمترين علت عقب ماندگي ذهني در نوزادان است. وضعيت بدني نوزاد مبتلا به كم كاري مادرزادي تيروئيد ممكن است هنگام تولد عادي يا بدون علامت (كودك با ظاهري سالم) باشد. كاهش دماي بدن، عدم تمايل به خوردن شير و بزرگي زبان؛ كبودي دست و پا، خشكي پوست و زردي بيش از سه روز ميتواند از علايم كم كاري مادرزادي تيروئيد است. با وجود ظاهر سالم يا نبود علائم بيماري، همچنان احتمال بيماري كم كاري مادرزادي تيروئيد وجود دارد.
هرچه ابتلا به كم كاري مادرزادي تيروئيد ديرتر تشخيص داده شود، ممكن است علاوه بر عقب ماندگي ذهني و علائم مذكور، عوارضي مانند كوتاهي قد، لالي و كاهش شنوايي نيز افزوده شود. اما با تشخيص و درمان تخصصي به موقع ابتلا به كم كاري مادرزادي تيروئيد، ميتوان از افزايش عوارض بيماري پيشگيري كرد.
علت اصلي بروز اين بيماري ناشناخته است، اما كمبود يد و ازدواجهاي فاميلي از عوامل موثر هستند.
فاويسم
فاويسم نوعي بيماري ارثي مادرزادي است كه به علت كمبود آنزيمي به نام G6PD بروز ميكند. ظاهر فرد يا نوزاد مبتلا به فاويسم سالم است. در صورت تماس فرد مبتلا به فاويسم با عوامل خطر مانند برخي داروها و مواد غذايي از جمله باقلا يا ابتلا به برخي عفونتها، عوارض ناشي از پارگي سلولهاي قرمز خون يعني زردي و كم خوني مشاهده مي شود.
هرچه ابتلا به فاويسم ديرتر تشخيص داده شود، ممكن است بيمار به طور مكرر به بستري شدن در بيمارستان و تزريق خون نياز داشته باشد. با تشخيص به موقع فاويسم به ويژه در دوران نوزادي و آموزش والدين براي پرهيز از عوامل خطر ميتوان بروز عوارض را كاهش داد. در مجموع در صورت تماس با عوامل خطر، علائم بيماري در هر سني ظاهر ميشود.چگونه اين بيماريها را در نوزادان شناسايي كنيم؟
- با آزمايش ساده غربالگري خون در نوزاد سه تا پنج روزه ميتوان بيماريهاي پي.كي.يو، كم كاري مادرزادي تيروئيد و فاويسم را شناسايي كرد.سه قطره خون از پاشنه پاي نوزاد سه تا پنج روزه در مراكز مربوط گرفته ميشود.
- آزمايشهاي مربوط به اين بيماريها بر روي خون نوزاد انجام ميشود و در صورت مثبت شدن هر يك از اين ازمايشها، مشكوك بودن نوزاد از نظر ابتلاي به اين سه بيماري مطرح ميشود. چنانچه ابتلاي نوزاد به هر يك از اين بيماريها تاييد شود، براي درمان به بيمارستان منتخب ارجاع ميشود و زيرنظر متخصص راهنماييها و خدمات لازم ارائه و يا درمان شروع ميشود. ميتوان با تشخيص و درمان به موقع از عوارض اين بيماريها پيشگيري كرد
بیماری های معمول کودکانویروس ها، باکتری ها، انگل ها و... با وجود تمام میکروب هایی که در اطراف ما وجود دارند، بچه ها دائماً در معرض ابتلا به بیماری ها قرار دارند
آبله مرغان
طول بیماری: 10 تا 15 روز.
احتمال سرایت:
این بیماری 1 تا 2 روز قبل از بیرون ریختن جوش ها تا زمانی که جوش ها خشک نشده اند، قابل سرایت به دیگران است.
سرخک
طول بیماری: 10 تا 15 روز با احتساب روزهای بی عارضه.
احتمال سرایت: یک روز قبل از بروز تب و 5 روز بعد از آن.
اوریون
طول بیماری: 10 روز.
احتمال سرایت: 3 تا 4 روز قبل از بروز ورم تا یک هفته بعد از آن.
سیاه سرفه
طول بیماری: 4 تا 5 هفته.
احتمال سرایت: 6 روز بعد از شروع سرفه ها تا 4الی 5 هفته بعد از آن.
سرخجه
طول بیماری: 3 تا 4 روز بدون احتساب روزهای بی عارضه.
احتمال سرایت: 10 روز قبل و 10 روز بعد از بیرون ریختن جوش ها.
مخملک
طول بیماری: 8 تا 10 روز بدون احتساب روزهای بی عارضه.
احتمال سرایت: از زمان شروع تب و تمام مدت آنژین، تا 48 ساعت بعد از شروع درمان با آنتی بیوتیک.
در مورد کودکان نباید اصلا خود درمانی کرد
بهترین متخصص اطفال آقای دکتر منوچهر شیخ سلیم در تبریز می باشند